Se pare ca denumirea localitatii provine de la un anume Savin si de la urmasii acestuia, fapt care insa nu este recunoscut documentar.
Prima atestare documentara a localitatii este cea de la 6 ianuarie 1411 in care satul apare cu denumirea de Sobolesti si apoi cea din 11 iulie 1428 in care este denumit Sobolea si care apartinea de Manastirea Bistrita.
Prima mentionare a actualei denumiri este de la 4 martie 1797, cand domnitorul Alexandru Calimachi porunceste ispravnicilor de Neamt sa cerceteze plangerea egumenului de la Manastirea Bistrita impotriva locuitorilor satului Savinesti.
Satele care intra in componenta comunei sunt Savinesti, Dumbrava Vale si Dumbrava Deal. La acestea se poate adauga si Colonia Savinesti, o mica comunitate (actualmente cartier) ce a luat fiinta odata cu venirea in localitate a muncitorilor si specialistilor ce au contribuit la ridicarea in anii '60 a platformei chimice.
Satul Dumbrava Deal (ce a luat fiinta dupa 1907 din locuitorii fugiti de pe mosiile boieresti din satele Cracauani, Bargauani si Rediu) era numit Dumbrava Rosie din deal si s-a constituit pe locul unei dumbrave de stejari ce a fost defrisata dandu-se loturi de improprietarire locuitorilor. Locuitorilor acestui sat li se spuneau "cei din deal" si de aici si denumirea satului Deleni.
De comuna Savinesti se leaga numele combinatului de fire si fibre sintetice, candva mandria industriei chimice romanesti.
Conform datelor de pe Wikipedia platforma industriala Savinesti a fost ridicata in anul 1957.
S-a inceput cu o unitate de productie de fibre sintetice. In anul 1958 a fost pus in functiune Combinatul de Ingrasaminte Azochim, actualmente SC Ga-Pro-Co Chemicals Savinesti. La Azochim lucrau pe atunci aproape 3.000 de nemteni. Din platforma industriala mai faceau parte Fibrex, Rifil, Melana si Institutul de Cercetari pentru Fire si Fibre Sintetice (ICEFS) Savinesti (infiintat in 1991).
Pe platforma chimica Savinesti, lucrau aproximativ 18.000 de oameni, cu tot cu cei de pe santiere.